“Вічна закваска” для хліба замість дріжджів

Інгредієнти

Борошно пшеничне
100 г
Вода
130 мл

Харчова Цінність

У 100 г У страві
Калорійність 142.17 327
Білки 4.48 10.3
Жири 0.39 0.9
Вуглеводи 32.26 74.2

Однією з обговорюваних тем останнім часом стала тема приготування хліба. Я знала, що можна робити хліб на заквасці, але сама ніколи не пробувала.

Вирішила спробувати спекти такий хліб і спершу приготувати закваску. Сьогодні я розповім вам, як приготувати і як зберігати її. Скажу одразу, складного в цьому нічого немає. Головне стежити і вчасно підгодовувати її.

Приготування:

У чисту банку об’ємом 0,7 – 1 л, висипаємо 100 г борошна (у мене пшеничне вищого ґатунку) і додаємо 130 мл води. Добре перемішуємо до стану рідкої сметани. Накриваємо вологим рушником і забираємо у тепле місце на добу. Протягом цього часу необхідно 2-3 рази перемішати закваску.

Наступної доби повторюємо ті ж дії. Єдине, зменшуємо кількість води до 100 мл.

На третьому підживленні вже видніються перші бульбашки, а це означає, що закваска починає набирати сили. Третє підживлення робимо все за тією ж схемою.

І ось на 4 добу наша закваска готова. Вона вже набрала сили, добре піднялася і в моєму випадку навіть трохи «втекла» з банки.

Частину закваски відразу використовуватимемо для приготування тіста на хліб, а іншу частину залишаємо в банці, закриваємо плівкою, робимо в ній невеликі дірочки, щоб надходило повітря. Забираємо закваску в холодильник до наступного використання. Коли закваска знову буде потрібна, то просто дістаємо її з холодильника, підгодовуємо і ставимо в тепле місце, а вже через 4-5 годин ми можемо використовувати її в рецепті.

Дуже задоволена результатом. За часом виходить, звичайно, довше, але смак хліба чудовий. М’який, пористий і, звичайно, відсутній запах дріжджів. Обов’язково спробуйте спекти хліб з використанням такої закваски.

Джерело