Замість шарлотки готую красивий пиріг з яблуками. М’яке тісто і багато яблук в ніжній заливці

Інгредієнти

Тісто
Борошно пшеничне
220 г
Сметана 15%
120 г
Масло вершкове 82,5%
150 г
Цукор
60 г
Розпушувач тіста
1 ч. л.
Начинка
Яблуко
6 шт.
Заливка
Яйце куряче
2 шт.
Сметана 15%
350 г
Цукор
170 г
Ванільний цукор
8 г
Борошно пшеничне
2 ст. л. (з гіркою)
Крохмаль картопляний
1 ч. л. (без гірки)

Харчова Цінність

У 100 г У страві
Калорійність 153.25 4670.91
Білки 2.27 69.21
Жири 6.98 212.69
Вуглеводи 20.89 636.88

Такий гарний і ефектний пиріг з яблуками я часто печу як альтернативу шарлотці. Готується цей яблучний пиріг зовсім нескладно, незважаючи на те, що з першого ж погляду він справляє враження справжнього торта. Тісто хоч і пісочне, але дуже м’яке. А начинка складається з великої кількості яблук в ніжній як крем сметанній заливці.

Приготування:

Форма 24 см.

Почнемо з тіста. Тісто буде пісочне. Готується воно не зовсім традиційним способом і виходить дуже м’яким і ніжним. Для приготування потрібне вершкове масло, сметана, цукор, борошно і розпушувач.

Отже, в розтоплене і злегка остигле вершкове масло додати сметану. Сметана підходить звичайної жирності 3,2% і вона повинна бути кімнатної температури.

Далі до сметани з маслом потрібно додати цукор. І перемішати все це вінчиком до розчинення цукрових крупинок. Вийде ось така суміш кольору топленого молока і схожа за консистенцією на не дуже густий крем.

У борошно додати розпушувач і перемішати. Борошно, змішане з розпушувачем, потрібно просіяти та додавати в ємність з масляно-сметанною сумішшю в кілька заходів, кожен раз тісто перемішуючи ложкою до однорідності. А потім злегка вимісити руками близько однієї хвилини.

Тісто вийде м’яке і маслянисте. Після вимішування його потрібно покласти в пакет і поставити в холодильник на 20 хвилин.

Поки тісто буде охолоджуватися, можна підготувати заливку для начинки.

В окрему ємність вбити яйця. Потім додати сметану, звичайний і ванільний цукор. Збити суміш віночком до однорідності близько однієї хвилини.

Далі всипати дві столові ложки борошна з гіркою і одну чайну ложку крохмалю без гірки.

Знову злегка збити вінчиком до однорідності. Заливка для начинки повністю готова. Консистенція заливки буде приблизно як густе тісто для млинців або рідке тісто на оладки.

Тепер знову повертаємося до тіста.

Тісто дістати з холодильника і викласти його в форму для випічки. Форму краще взяти роз’ємну. Змащувати її не потрібно. Тісто досить жирне і витягти готовий пиріг з форми буде легко і без змащування.

Розподілити тісто по дну і стінках форми руками.

Розкачувати його немає ніякої необхідності. Воно дуже м’яке і піддатливе. Викласти тісто ось таким чином дуже просто. Найголовніше – це розподілити його рівномірно.

Далі потрібно підготувати яблука. А тісто поки можна знову поставити в холодильник на 5-10 хвилин. Цього часу якраз вистачить для підготовки яблук.

Яблука для пирога можна взяти будь-які. Але найкраще, щоб вони були не дуже кислі. Яблука розрізати на четвертинки і нарізати ці четвертинки тонкими пластинами.

Нарізані яблука викласти на остигле тісто. І відразу ж залити їх підготовленої сметанною сумішшю.

Потім прим’яти краї тіста з бортиків форми так, щоб воно було вище начинки приблизно на 0,7 см. Це дуже легко зробити за допомогою ложки.

Вийде ось такий рівний бортик. Начинка під час випічки буде трохи підніматися і бортик не дасть їй вийти через край.

Залишилося поставити пиріг в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на 55-60 хвилин.

Ось так повинен виглядати готовий пиріг. Тісто трохи підрум’яниться, а заливка схопиться. Поки пиріг теплий, вона буде м’якою, але досить пружною.

Витягувати пиріг з форми можна після того як він трішки охолоне. Але після цього пиріг потрібно добре остудити, щоб начинка як слід застигла. Після застигання за текстурою вона стане схожа на м’яке суфле. І тоді вже пиріг можна нарізати на шматочки.

Ось такий розкішний яблучний пиріг виходить за цим рецептом. І він дійсно дуже схожий на торт і за смаком, і за виглядом.

Джерело: souspark.ru