Паски не кришаться, вологі та смачні: цей рецепт вже кілька років серед моїх фаворитів

Інгредієнти

Тісто
Яйце куряче
2 шт.
Цукор
130 г
Сіль
0.3 ч. л.
Молоко
240 мл
Дріжджі (сухі)
8 г
Масло вершкове 82,5%
60 г
Олія соняшникова
50 мл
Какао-порошок
35 г
Борошно пшеничне
500 г
Шоколад темний
55 г
Глазур
Шоколад темний
100 г
Вершки 33%
80 мл
Для прикраси
Мигдалеві пластівці
50 г

Харчова Цінність

У 100 г У страві
Калорійність 344.79 4923.62
Білки 7.56 108.02
Жири 17.14 244.72
Вуглеводи 42.5 606.94

Починаємо готуватися до Великодня і сьогодні я пропоную вам рецепт незвичайної паски – шоколадної! Дуже-дуже смачної та ароматної!

Приготування:

У миску або чашу міксера висипаємо 130 г цукру, вбиваємо 2 яйця, перемішуємо вінчиком, додаємо 240 мл теплого молока, 8 г сухих дріжджів, 1/3 ч. л. солі, 60 г розтопленої та повністю остиглого вершкового масла та 50 мл олії. Перемішуємо до однорідності.

В іншій мисці змішуємо борошно та какао. Борошна потрібно 500 г, а какао – 35 г. Какао обов’язково просіюємо, тому що воно часто буває грудками.

Встановлюємо чашу на планетарний міксер, надягаємо пластикову кришку, висипаємо сухі інгредієнти в рідкі і встановлюємо насадку гак.

Тісто можна замісити і руками, але з планетарним міксером це набагато швидше та зручніше. Мій міксер має 6 швидкостей. Ми починаємо працювати на найнижчій швидкості та поступово збільшуємо її до третьої. Тісто для хліба, паски, печива вимішуємо максимально на третій швидкості.

Тісто в результаті виходить досить щільним, воно тягнеться за насадкою. Темний шоколад подрібнюємо та висипаємо в тісто. Ще раз перемішуємо.

Тісто готове і якщо доторкнутися пальцем – воно не повинно прилипати.

Одягаємо рукавички, тісто збираємо в єдину грудку. Формуємо його в шар і кладемо назад в чашу або миску, накриваємо рушником і даємо підійти в теплому місці. Тісто має збільшитися у розмірі втричі. Тут не потрібно поспішати, даємо йому достатньо часу на підйом – 1-1,5 години.

Потім руки змащуємо олією, обминаємо тісто і ділимо на 3 однакових за розміром шматочків. Кожен шматочок тіста має бути вагою 350-370 г. Тісто округляємо та кладемо у форми. Я випікаю паски у паперових формах діаметром 11 см. Заповнюємо форми тістом наполовину.

Накриваємо їх пакетом та рушником і залишаємо у теплому місці на 20 хвилин. Духовку прогріваємо до 170 градусів, грати встановлюємо на третій рівень знизу, ставимо форми з тістом і випікаємо 25-30 хвилин.

Через 20 хвилин можна відкрити духовку і накрити паски фольгою, якщо ви побачите, що вони сильно підрум’янилися.

Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою – на виході вона має бути чистою та сухою. Дістаємо паски з духовки та даємо повністю охолонути.

Покриватимемо їх шоколадною глазур’ю. Для цього 100 г темного шоколаду заливаємо гарячими вершками (їх потрібно 80 мл) і добре перемішуємо.

Якщо ви плануєте їсти паски одразу, то дістаємо їх з форми, вмочуємо верх у шоколад та посипаємо мигдалевими пелюстками. А якщо паски печете заздалегідь, то з паперових форм їх не дістаємо і покриваємо глазур’ю прямо у формах. У тісто при замішуванні крім шоколаду можна додати в’ялену вишню або журавлину.

Шоколадні паски чудово зберігаються протягом декількох днів, залишаються такими ж м’якими, повітряними та ароматними! Пробуйте та експериментуйте!

Джерело