Її можна не тільки сушити. 2 чудових рецепти для заготівлі м’яти

Як же ж м’ятою запахло! Багато хто з нас любить цю запашну, смачну і корисну рослину. Як добре, коли можна зірвати кілька ароматних гілочок і додати їх в чай, прохолодний напій, коктейль або випічку. На жаль, зробити це ми можемо тільки влітку. А як же бути взимку? Звичайно ж зробити м’ятні заготовки!

Збирати м’яту потрібно до її цвітіння або в першій фазі цвітіння, тому що саме в цей момент в ній міститься найбільша кількість ефірних олій. Крім того збирати цю ароматну траву краще вранці або в похмуру погоду, щоб вона накопичила достатньо вологи і ще не була підсушена сонцем.

Традиційний спосіб заготівлі

Безумовно знайомий і звичний всім спосіб заготівлі м’яти – це сушіння. Рослину попередньо добре промиваємо, обсушуємо рушником або на повітрі, а потім відправляємо сушитися.

Можна сушити м’яту ось в таких пучках. Місце для сушіння повинно бути затемненим, але при цьому досить теплим і сухим. Відмінно підійде для цього горище або затемнене місце на веранді.

Якщо ж у вас немає місць, куди не потрапляє сонце, скористайтеся паперовими пакетами або просто папером. Зробіть з них ось такі пакети для пучків м’яти – вони захистять траву від попадання на неї прямих сонячних променів.

Звичайно, можна сушити м’яту і в спеціальних сушарках, а також в духовці з відкритими дверцятами. Єдине що потрібно враховувати – температура повинна бути не вище 40 градусів, щоб трава не втратила ароматичні олії.

М’ятний цукор

Ще одна заготовка – м’ятний цукор. Його можна додавати в чай, напої, випічку, а також в салати в якості заправки або в соуси.

Підготовлену м’яту нарізаємо, а потім відправляємо в блендер і перемелюємо в кашу. Можна вже на цьому етапі додати цукор, так м’ята віддасть більше соку.

Потім регулюємо консистенцію суміші, додаючи цукор. Чим соковитіше м’ята, тим більше рідкою вона вийде, а значить може знадобиться додати більше цукру.

Ви можете просто перекласти все в баночку і сховати в холодильник, а можете підсушити і перетворити в розсипчастий м’ятний цукор. Для цього отриману кашку викладаємо на деко на пергамент і відправляємо підсушуватися в розігріту до 40 градусів духовку.

М’ятний сироп

М’ятний сироп можна використовувати також як і м’ятний цукор. Для нього знадобиться 1 склянка порізаної м’яти, 1 склянка цукру і 1 склянка води.

Порізану м’яту засипаємо половиною цукру і добре обминаємо ложкою або руками. Потім даємо їй постояти приблизно півгодини-годину. При можливості можна дати м’яті постояти і протягом ночі.

Далі викладаємо в каструлю або сотейник м’яту, другу половину цукру і воду, перемішуємо. Щоб зберегти ефірні олії, недовго варимо м’яту, до розчинення цукру, постійно помішуючи. Як тільки суміш закипить, знімаємо її з плити, накриваємо і даємо постояти до повного охолодження.

Якщо ви плануєте використовувати сироп одразу, то його можна просто перелити в баночку і сховати в холодильник. Якщо ж ви плануєте його заготовити на зиму, то ще раз доводимо сироп до кипіння, а потім розливаємо гарячим по стерилізованих банках.

Джерело: cpykami.ru