Запечена картопля: 5 цікавих рецептів простої страви

Коли не хочеться нічого готувати, коли порожній холодильник, коли холодно чи ПМС і «не знаю чого хочу» – завжди врятує запечена картопля. І байдуже, що там причитають прибічники ЗСЖ разом з дієтологами – раз в п’ятирічку можна розслабитися. Тим паче, якщо не здобрювати шинкою-підчеревицею-салком, а запекти картоплю на олійці з часничком, травами чи сиром (ой, слинки течуть від одних лише слів), то нічого аж такого шкідливого у цій страві немає. Та ще й готується на раз-два-три.

Ну от – раз: вмикаємо духовку

Поки вона гріється, миємо клубні, чистимо щіточкою (якщо запікати зі шкіркою), сушимо паперовим рушником.

Два: беремо рукав для запікання

Низ рукава зав’язуємо, щоб утворився мішок – у нього будемо викладати картоплю із заправкою і добре бовтати, щоб обмазати кожну. Можна все це робити у мисці, але в рукаві зручніше.

Три: готуємо олійну заправку

Змішуємо олію з розтопленим вершковим маслом – щедро, не шкодуючи, чим краще змащена картопля, тим смачнішою вона буде. Заправку солимо, перчимо. До неї додаємо «смаколики» залежно від рецепту. Ми навіть придумали веселі назви.

♦ ПАНСЬКЕ ВІЯЛО

Інгредієнти:

картопля + олійна заправка + часник + тертий сир + спеції.

Приготування:

Картоплю ріжемо тонкими кружечками, але не доводячи ніж до кінця – так, щоб кільця картоплини можна було розкласти, наче віяло. Зрештою, розкладати не обов’язково, достатньо їх трошки розділити. Картоплю добре змішуємо в рукаві з олією, можна її трошки струсити, як в пакеті.

Висипаємо картоплю на деко, присипаємо магазинними спеціями для картоплі, запікаємо при 200С майже до готовності. В кінці присипаємо тертим сиром і давимо часник, тримаємо у духовці до появи скоринки.

Між кільця, до речі, перед запіканням можна покласти шматочки сиру, нарізаний скибками помідор чи той самий бекон або сало (поборники ЗСЖ закотили очі).

♦ СКИБОЧКИ СОНЦЯ

Інгредієнти:

картопля + олійна заправка + звичайні сухарі + кунжут + мелена паприка + свіжа зелень.

Приготування:

Картоплю ріжемо товстими скибками. Змішуємо в рукаві з олією і сухарями, добре перемішуємо, висипаємо на деко.

Запікаємо при 200С майже до готовності і золотої скоринки. Перемішуємо і присипаємо кунжутом. Запікаємо, щоб кунжут теж трошки підсмажився. В кінці присипаємо зеленню та паприкою.

♦ ЧОВНИКИ СКАРБІВ

Інгредієнти:

велика картопля + олійна заправка + сметана (грецький йогурт) + сир (м’який, твердий, бринза, фета – що маєте) + будь-яка зелень або те, що є в холодильнику (печериці, свіжі овочі, готове м’ясо).

Приготування:

Дуже велику картоплю ріжемо навпіл, середню беремо цілою. Теж змішуємо в рукаві із заправкою. Завертаємо кожну картоплину у фольгу (якщо фольги немає, то можна просто викласти на деко) і запікаємо при 200С до повної готовності.

Тим часом готуємо соус: м’який сир розімнемо виделкою, твердий тремо на терці, зелень подрібнюємо, змішуємо все зі сметаною, солимо, перчимо. Такий же наповнювач можемо зробити з інших продуктів, що є в холодильнику, – вмикаєм фантазію.

На половинки готової гарячої картоплі кладемо ложку соусу і розминаємо з м’якоттю просто в картоплині. Буде гаряче, але саме так сир розтане і у поєднанні з картоплею стане, наче крем.

У цілій картоплині робимо розріз вздовж і виделкою спочатку розімнемо м’якоть картоплі, як у мисочці, потім додаємо ложку соусу і знову всередині картоплі перемішуємо.

♦ КАРТОПЛЯНІ ПОДУШКИ

Інгредієнти:

картопля + олійна заправка + розмарин + вершкове масло.

Приготування:

Картоплю розрізаємо навпіл, у рукаві змішуємо з олійною заправкою, викладаємо на деко зрізаною частиною вниз, запікаємо при 200С до готовності.

Тим часом розтопимо вершкове масло і розділимо «голочки» розмарину. Його можна замінити будь-якими сухими приправами із трав. Готову картоплю давимо зверху виделкою, щоб вона перетворилася на пухку «подушку». Зверху поливаємо розтопленим маслом і присипаємо розмарином. Повертаємо в духовку до утворення скоринки, можна увімкнути режим гриль, якщо є.

♦ ЦИБУЛЕВІ ПОЦІЛУНКИ

Інгредієнти:

картопля + олійна заправка + цибуля + часник.

Приготування:

Картоплю розрізаємо навпіл чи скибками. Цибулю ріжемо кільцями або кубиками, часник пропускаємо через прес.

Все змішуємо в рукаві разом із заправкою. Викладаємо на деко, запікаємо при 200° С до готовності і смакуємо.

З чим їсти запечену картоплю перераховувати? Квашена капусточка, мариновані грибочки, різносоли, оселедець – все, нема сили терпіти, йдемо запікати картоплю! 

Джерело: ukrainky.com.ua