Меню на тиждень: як скласти, щоб зекономити 30% бюджету сім’ї та свої нерви

Меню на тиждень чи на пару днів тепер складають не лише «зожники», а й звичайні господині – щоб зекономити час, гроші і нерви. Не лякайтеся, йдеться не про підрахунок калорій і не про салати з кіноа. Йдеться про елементарну організацію свого харчування. Щоб не викидати щоразу то закваску, то фарш, бо так і не дійшли до них руки, і не їсти постійно молочні сардельки замість домашньої печені. Можна по-різному ставитися до «зожників» (це поборники здорового харчування і салатів з кіноа, може, хто не знає), але їхньому правилу складати меню наперед вже слідують і відомі жінки (самі бачили їхні списочки-посудинки, з якими вони приходять навіть на інтерв’ю), і звичайні господині, як ми (подивіться, скільки таких серед підписників у різних фудхакерок – тисячі тисяч!). Тож вирішили спробувати й собі.

По-перше. Це реально економить час. Раз на тиждень виділяєш його на планування і підготовку продуктів, і маєш чистий спокій усі наступні дні.

По-друге. Це економить кошти. Аж до 30%, ті ж фудхакерки підрахували. Бо купуєш пекінку і кукурудзу, знаючи, для чого, а не «щоб було». І в холодильнику нічого не псується, не залежується і не викидається згодом.

По-третє. Планування балансує наш раціон. Навіть якщо у ньому будуть деруни чи смажена картопля, то лише раз, а не десять, бо знову вдома нічого нема крім картоплі.

Найоптимальніше планувати меню на тиждень, але ми для початку спробували на три-чотири дні. Головне, щоб меню було а) смачним і корисним; б) швидким у приготуванні; в) доступним за ціною і свіжим щодня.

Процес формування меню на тиждень ділиться на три етапи

Етап 1. Складаємо меню на тиждень

Буквально записати: понеділок – сніданок: сирники і йогурт, обід – бульйон і рис з овочами, вечеря – риба і салат; вівторок – сніданок: омлет і тости з сиром, обід – юшка і спагеті болоньєзе, вечеря…

Ми навіть прикріпили листочок зі списком над обіднім столом – наче меню свого домашнього ресторану. І дітлахи з чоловіком не матимуть приводу нити «хочеться чогось смачненького» – адже не один борщ три дні, а щоразу різне.

До речі, не обов’язково з різноманітних продуктів: навпаки, як вчать фудхакерки, треба скласти меню так, аби з одного продукту можна було зробити кілька страв чи використати їх наступного дня в іншій. Тобто якщо плануємо рибу, то сьогодні смажимо філе, а завтра варимо юшку з голів і хвостиків. Якщо любимо сир, то розраховуємо так, щоб зробити з нього і налисники, і сирники, і запіканку – три різні блюда на різні дні.

Етап 2. Купуємо необхідні продукти

Продукти для меню на тиждень треба купувати з урахуванням усіх сімейних особливостей: скільки разів на день їмо, які приблизно порції, на скільки днів і на яку кількість осіб складаємо меню.

Краще купити продукти трошки про запас: може, хтось попросить добавки або ж завітає кума на вечерю

Етап 3. Робимо заготовки

Для цього можна виділити 2 години на тиждень, скажімо, щопонеділка. Меню на тиждень не потрібно варити все одразу, просто готуємо заздалегідь те, що може вкрасти час потім. Можна одного дня відварити овочі (буряк, моркву тощо), зробити заправку на борщ, обробити курку, замаринувати, почистити рибу, закинути у морозилку – тоді перед обідом чи вечерею залишиться лише дорізати, змішати, зварити тощо. Фудхакерки гарантують, що на приготування свіжої страви у будній день знадобиться вдвічі менше часу.

Окрім того, оці дві години на заготовки можуть стати доброю сімейною традицією: можна ж долучити дітлахів перебрати крупи, чоловіка попросити підготувати м’ясо, почистити рибу, заодно й поспілкуватися гуртом.

От, по суті, й усе. Залишиться лише щовечора після вечері підготуватися до наступного дня: можливо, щось розморозити, доварити, докупити (наприклад, свіже молоко) чи замінити в меню – ну раптом захочете замість налисників сирну запіканку на сніданок.

Ще один корисний плюс меню – знаючи, що вдома є обід чи вечеря, ніхто не накидається дорогою на перекуси і не переїдає. За це, обіцяють фудхакерки, організм дуже швидко віддячить – здоровішим виглядом і кращою фігурою. Це як приємний бонус до головного – нарешті не молочні сардельки на вечерю.

Джерело: ukrainky.com.ua